L shaped house in Israel opens to a spacious lush garden

an L-shaped house by Israelevits Architects

Israelevits Architects has a modern ‘egological house in the northern part of Israel, for a family that wants quiet and interaction. Clients wanted a relaxing and welcoming environment that would allow members to spend quality time together while getting closer to nature.

Therefore, the design prioritizes openness, embracing the surrounding greenery while maintaining a sense of privacy. In order to meet both requirements, the planning team used the flat terrain and opted for an L-shaped structure that takes on an introverted character and opens onto a spacious garden.

all images by Israelevits Architects

create the feeling of surprise

Through “Egological House”, the architects (see more here) should evoke an element of surprise and curiosity. This feeling is translated into a spatial arrangement that gradually reveals itself. From the outside, passers-by have no visual contact with the interior, except for the front facade, which takes the form of a lattice wall and hides what is happening behind it. Upon entering the property, residents or visitors encounter an extensive garden that can be seen through the house. Then, as you wander around, more elements are uncovered, creating an inviting space that attempts to blur the line between inside and outside.

This dynamic silhouette occupies an area of ​​500 square meters, with its two vertical wings separating the uses. The first includes the common areas, while the second houses the private areas. Although the building is exposed to the natural elements – allowing plenty of daylight and ventilation to flow through the interior – it also creates an intimate and sheltered environment for relaxation and reflection.

The large lush courtyard surrounded by the structure acts as a natural buffer, creating an inviting play of space and dimension. Also, the property includes a tennis court, a pool, and an orchard and orchard integrated into their natural surroundings. Although most areas have a visual connection with the outside space, the architects incorporated courtyards and various small gardens into the structure to enhance the experience with unexpected natural elements. L shaped house in Israel opens to a spacious lush garden

with an eco-friendly approach

For this project, Israelevits Architects looked for environmentally conscious solutions to reduce electricity consumption. For example, to place the shaded pergolas, they first took into account the position of the sun from sunrise to sunset. When it came to the range of materials, they opted for natural building materials which, in combination with concrete, iron and glass, develop a clean and elegant look.

The front facades of the house have a precise geometric design. The dominant materials are concrete, glass and teak lattice, breaking up the massive visuals of black steel columns and concrete. With this gesture they wanted to create a colored contrast and a characteristic rhythm that balances the overall volume of the structure. Also, the steel columns and concrete are used to separate a lattice pergola, adding an extra visual element and brightening up the massive structure.

L shaped house in Israel opens to a spacious lush garden

L shaped house in Israel opens to a spacious lush garden

L shaped house in Israel opens to a spacious lush garden

L shaped house in Israel opens to a spacious lush garden

L shaped house in Israel opens to a spacious lush garden

L shaped house in Israel opens to a spacious lush garden
L shaped house in Israel opens to a spacious lush gardenL shaped house in Israel opens to a spacious lush garden

Project info:

Surname: Ecological house

Designers: Israelevits Architects

Design Team: Dan & Hila Israelevitz

gross built-up area: 500 sqm

Location: Israel

designboom has this project from our ‘DIY submissionsFeature where we invite our readers to submit their own work for publication. Check out more of our readers’ project submissions here.

edited by: christina petridou | design boom

Leave a Comment